Parels uit een dialooggesprek

Het is weer Nationale week van de Dialoog en zoals gebruikelijk is er ook dit jaar een dialoogtafel in de Parelvissers van LibertasLeiden georganiseerd. Hoewel het niet altijd makkelijk is om deelnemers te vinden, is het wel eenvoudig om een goed gesprek te hebben met diegenen die er wel zijn. Deze keer hadden we het met 6 mannen en vrouwen over het thema van dit jaar: versimpelen.

In de eerste ronde stelden we ons aan elkaar voor en in de ronde erna (ervaringen delen) vertelden we over ervaringen met zaken die we simpeler zouden willen zien.

Wat er zoal ter tafel kwam

* De ingewikkeldheid van zakelijke documenten en het enorme gebruik van afkortingen daarin, waar gaat het allemaal over en kan dat niet eenvoudiger?

* Hoe niet simpel het is om hulp te krijgen als je kinderen ver weg wonen of werken, je hebt geen geld en ook niet de buren die het volgens zeggen moeten gaan doen. * Hoe fijn het zou zijn als het simpeler werd voor ouderen uit dit leven te stappen als ze echt niet meer zien zitten. De eenzaamheid is soms te groot.

* Of: je wordt ouder en je kan minder, zou dat niet juist een verrijking kunnen zijn, tijd voor verdieping en kunnen genieten van het kleine.

* En als laatste eenvoudig leven, minder spullen minder zorgen, geeft rust en ruimte.

Dromen over hoe het simpeler kan

Na al deze overwegingen hebben we het over dromen en de verhalen van net worden uitgediept. Wat zou je willen?

* Een verklarende lijst voor al die ingewikkelde taal.

* Zo lang mogelijk zelf je eigen hulp kunnen blijven.

* De wet op de euthanasie is niet door 1 persoon aan te passen maar zelf zoveel mogelijk eenzame ouderen bezoeken kan dan weer wel.

* En als het tempo van leven afneemt juist genieten van al die kleine dingen schept ineens een veel aantrekkelijker beeld van ouder worden. En de eenvoud in het bestaan ruimte geven dat is natuurlijk ook iets om over te dromen. Het zou de wereld goed doen.

Actie

In de laatste gespreksronde ging het over welke kleine actie we zelf zouden kunnen doen of welke (kleine) stapjes we kunnen nemen om onze dromen waar te maken:

* Heel concreet biedt de ene de andere tafelgenoot aan om met de ingewikkeldheid van formulieren te helpen. En de klantenservices eens te wijzen op het gebruik van duidelijke taal.

* De rest zegt eigenlijk allemaal hetzelfde.. de conclusie is voornamelijk : ik ben er al mee bezig, ik probeer het al, ik zoek mijn weg en daar ga ik gewoon mee door.

Resultaat

Een heel ontspannen gesprek door 5 mensen tussen de 55 en 90 jaar en 1 toehoorster met afasie (kan niet praten) Alle 6 hebben we een heel fijne ochtend gehad, men had het gevoel zijn zegje gezegd te hebben, een mooi moment gedeeld. Het is wat mij betreft alweer voor herhaling vatbaar.

Vriendelijke groeten

Fransje Barnard