Historie Leiden in Dialoog 2009-2015

 Het thema voor 2015 was: 
 
Gastvrijheid
Tijdens de 'Landelijke week van de Dialoog' in 2015 kon je in Leiden in gesprek over dit onderwerp, bijvoorbeeld bij Sylvie.
 
Het thema voor Leiden & Leiderdorp in Dialoog 2014 was:
 
Geluk in de buurt
'Debat scherpt de geest, Dialoog verzacht het hart', daarom kon je tijdens de 'Landelijke week van de Dialoog' van 7-14 november 2014 ook in Leiden en Leiderdorp in gesprek. In 2014 veranderde er van alles in de gemeentes Leiden en Leiderdorp. Juist daarom zijn we met Leidenaren en Leiderdorpers in gesprek geweest over hoe ze 'geluk in de buurt' ervaren én zou willen beleven.
 
 
Het thema voor Leiden en Leiderdorp in Dialoog 2013 was:
Versimpelen,
een simpeler leven (in) Leiden...
 
Tijdens de 'Landelijke week van de Dialoog' van 4-10 november 2013 (en in Leiderdorp ook op 13 nov) kon je  in Leiden en Leiderdorp in gesprek op verschillende plekken in de stad over dit onderwerp.
 
Hoe zou het zijn als zaken eenvoudiger, makkelijker en simpeler (dus mogelijk ook leuker) zouden gaan? Vooral in tijden van crisis, wanneer veel zaken in het leven ingewikkeld, complex en moeilijk zijn en lijken? Wat zijn jouw ervaringen en dromen over zaken simpeler maken? Tijdens de dialooggesprekken in de eerste week van november 2013 maakten we kennis met elkaar, deelden we mooie ervaringen over versimpelen, droomden we over hoe simpel we ingewikkelde zaken in Leiden/Leiderdorp of in ons eigen leven zouden willen zien en keken wat onze eerste kleine stappen konden zijn om onze eigen dromen waar te maken. Het waren weer prachtgesprekken!
 
Het thema voor 2012 was: Leiden & Volgen: wanneer leid jij, volg jij?

Op zo'n 12 plekken in de stad zijn prachtige, diepgaande gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Onder meer bij De Parelvissers van Libertas, een kunstatelier, bij de Gangmakerij en bij verschillende mensen thuis.
 
Naast de gesprekken hadden we dit jaar voor het eerst ook een non-verbale dialoog: de dansdialoog door Dos Bailadores was een genot om mee te maken (zie video's op de homepage)! In de video's zie je het thema van 2012: Leiden & Volgen, in beweging... met dank aan Leiden CS, Dos Bailadores en Pia Crul (en Harald Hooghiemstra voor de mooie video!)!

 

 
Leiden in Dialoog 2012 is gelukt door sociaal kapitaal!
In 2012 organiseerden we Leiden in Dialoog (net als in 2010 en 2011) op basis van sociaal kapitaal, zonder geldschieters of subsidie. Dit betekent dat iedereen die wil, kon bijdragen in natura, bijvoorbeeld door zelf een tafel te organiseren, door een tafel te sponsoren met appeltaart of andere lekkere hapjes, of door een ruimte aan te bieden voor de bijeenkomst voor de gespreksleiders. 
 
Leiden in Dialoog 2011: 'Ver-Leiden'
Tijdens de 'Landelijke week van de Dialoog' organiseerde Leiden in Dialoog dialoogtafels in Leiden van 7-13 november 2011 over het thema 'Ver-Leiden'. Voor het eerst namen we de hele week de ruimte om dialoogtafels te organiseren. Dit bleek erg handig te zijn, omdat iedereen zo zelf kon kiezen welke datum handig was om aan te schuiven of een tafel te organiseren.
 
Met grote dank aan Radius Taal, Albert Heijn Bevrijdingsplein, bij de Openmakers aan de Markt/Peen en Ui, bij De Parelvissers, het Apostolisch Genootschap konden we op prachtige locaties in gesprek. Ook bij verschillende gespreksleiders thuis schoven Leidenaren aan (buurvrouwendialoog in de Merenwijk, verschillende dialoogsessies op de Hoge Rijndijk). Het waren hele fijne gesprekken over ervaringen met Ver-Leiden en over welke Ver-Leiding is nodig om een duurzaam 'Ver-Leiden' te krijgen.
 
 Sociale overwaarde werkt!
Onze grote dank gaat uit naar de volgende organisaties en individuen die het volgende mogelijk maakten voor Leiden in Dialoog:

  • Deelnemers, wat fijn dat jullie er waren!
  • Gespreksleiders, dank je wel, zonder jullie hadden we het niet kunnen doen!
  • Tafelorganisatoren, merci voor de ruimte en de tijd die jullie investeerden!
  • Met dank aan Natalie Lecina van het IMI, Instituut voor Maatschappelijke Innovatie, is er een link gelegd tussen de #socialeoverwaardetafels van www.NijmegeninDialoog.nl en leerlingen van het ROC Leiden. Die hebben prachtige tafels van resthout gemaakt, die op 11-11-11, de Dag van de Duurzaamheid, werden geveild. De opbrengst ging naar Serious Request 2011. En natuurlijk vond er op 11-11-11 ook een open dialoog plaats in het ROC Leiden over 'Ver-Leiden tot Duurzaamheid'!
  • Met dank aan Marianne Andrée Wiltens van Radius konden we onze gespreksleiderstraining/opfrisavond houden in de Rondedans, Julianastraat 74, 2316 NZ Leiden op dinsdagavond 25 oktober en woensdagavond 26 oktober 20.00-22.00.
  • Met dank aan Leiden-Info.com zijn we nu hopelijk zichtbaarder in de stad en hopen we van harte dat meer stadsgenoten ons gaan vinden en mee gaan doen!
  • Met dank aan Nederland in Dialoog hadden we prachtige posters en flyers met de teksten 'Ik wil je...... graag verrassen' of 'Ik wil je..... graag leren kennen'!
  • Op onze 'appeltaart--oproep' reageerde Van Manen aan Tafel met een bevoorraading van 1 tafel met appeltaart! Volgend jaar willen we natuurlijk graag een appeltaart van elke bakker uit Leiden!

 
Leiden in Dialoog 2010
In de 'Landelijke week van de Dialoog' van 1-7 november 2010, organiseerde Leiden in Dialoog twee maal een Dag van de Dialoog. Op woensdag 3 en zaterdag 6 november 2010 kon je in Leiden op verschillende plekken in de stad plaatsnemen aan een dialoogtafel. 
 
Het thema van 2010 was: Inspirerend Leiden: wat inspireert jou?
In 2010 is Leiden in Dialoog georganiseerd op basis van sociaal kapitaal, zonder geldschieters of subsidie. Iedereen die wil, kon bijdragen in natura, bijvoorbeeld door zelf een tafel te organiseren, door een tafel te sponsoren met appeltaart of andere lekkere hapjes, of door een ruimte aan te bieden voor de bijeenkomst voor de gespreksleiders. Dit gaan we in 2011 weer zo doen, want het is goed bevallen!
 
In 2010 kado gekregen van:

  • Nanda Reinders van Noinoloi: een tekstuele aanpassing van de posters die ze in 2009 had ontworpen, zodat de gemeente Leiden nieuwe posters voor 2010 voor ons kon drukken;
  • De afdeling communicatie van de gemeente Leiden heeft 100 posters gedrukt die in Leiden zijn verspreid in de week van 25 oktober.

  
Leiden in Dialoog 2009: Buur, vriend, Leidenaar (m/v)?
Op zaterdag 7 november, in de Week van de Dialoog (2-8 november 2009), vond in Leiden voor het eerst de Dag van de Dialoog plaats. Leiden in Dialoog dankt alle deelnemers, gespreksleiders en tafelorganisatoren voor een bijzonder mooie dag op 7-11-09.
 
Aan ruim 20 dialoogtafels gingen 6-8 (en soms zelfs 10) Leidenaren per tafel, ongeveer 2 tot 2,5 uur met elkaar in gesprek over het thema Buur, vriend, Leidenaar (m/v)? 
 
Programma Leiden in Dialoog zaterdag 7 november 2009:
11.00 - 11.30   Feestelijke opening door loco-burgemeester Gerda van den Berg 
                        in het pand van SLS Wonen aan Rapenburg 33, te Leiden.
12.00 - 14.30   lunchdialoogtafels
15.00 - 17.30   thee/koffie dialoogtafels
17.30 - 19.30   Gezamenlijke afsluitende borrel met muziek van
                        LadyLau in de bovenzaal van Koetshuis de Burcht