Geslaagde buurvrouwendialoog in de Merenwijk! (08-11-2011)

Leiden in Dialoog heeft dit jaar een tiental nieuwe gespreksleiders opgeleid. Een daarvan is Ester Korbee-van Hille uit de Merenwijk. Zij is de uitdaging aangegaan om zelf een dialoogtafel te organiseren en koos voor een middagdialoog met buurvrouwen. Hierbij haar verslag van deze dialoog. 
 
Buurvrouwendialoog in de Merenwijk met thema: Ver-Leiden (tot duurzaamheid)

Voor 8 november 2011 heb ik een aantal buurvrouwen uitgenodigd om samen met elkaar de dialoog aan te gaan over het thema Verleiden tot duurzaamheid. Zes buurvrouwen  zijn op  mijn uitnodiging ingegaan. Op 8 november om 14.15 uur zijn bij mij op de koffie en de thee geweest en hebben gegeten van mijn zelfgemaakte appeltaart.
Ik heb hen eerst uitgelegd, wat Nederland in Dialoog inhoudt, en hoe het in deze vorm is ontstaan 10 jaar geleden. Vervolgens heb ik de richtlijnen van de dialoog  aan hen uitgelegd. Deze had ik ook in postervorm aan de muur gehangen.
 
Wij hebben de 4 rondes:
·      Kennismaken met het onderwerp
·      Een positieve ervaring
·      Dromen
·      Doen
allemaal doorlopen.

De een had meer affiniteit dan de ander met duurzaamheid. Iemand zei: ‘Ja ik mag nog wel verleid worden tot duurzaamheid.’ We hebben aan de hand van het onderwerp gesproken over energiebezuiniging, vegetarisch eten, gescheiden afval, maar ook over hoe ga je met elkaar om als buurtgenoten, over hoe bedrijven wel en niet oog hebben voor de economie. Een breed scala van onderwerpen is de revue gepasseerd. 

Bij dromen kwamen vergezichten in Afrika en de wens dat een ieder op deze planeet te eten heeft aan de orde, tot kleinschalig binnen de eigen buurt samen iets ondernemen.

Tenslotte kwamen in ronde vier de volgende concrete voorstellen op tafel:

  • We komen over ongeveer 2 maanden opnieuw bij elkaar om over een vervolg of over een ander onderwerp met elkaar in dialoog gaan. Ee andere buurvrouw stelt haar huis ter beschikking en regelt een datum
  • Een buurvrouw die allang met duurzaamheid bezig is, zal met tips voor energiebesparing komen.
  • Wie een lekker vegetarisch recept weet, zal dat aan de anderen doorsturen.
  • We kijken of we mee kunnen doen aan de klimaatstraatprijs en bij de 500 meest energiebewuste straten kunnen gaan horen, zodat we een straatfeest winnen.
  • We gaan de gemeente bellen met het verzoek of er in de Merenwijk meer bakken  kunnen komen voor plasticafval. 

De dialoog duurde 10 minuten langer dan gepland. Wat het belangrijkste was, is dat er een mooie sfeer hing tijdens de dialoog en dat deze een aanzet is geworden tot nader contact met elkaar en  een start van gezamenlijke inzet tot verdere duurzaamheid.

Ester Korbee-van Hille