"Eenheid in verscheidenheid in de praktijk"

Het Apostolisch Genootschap deed dit jaar voor het eerst mee aan Leiden in Dialoog. Een van de deelnemers schetst hier haar ervaring aan de dialoogtafel van dinsdagavond 8 november 2011.
 
Het gezelschap rond de dialoogtafel in het Apostolisch Genootschap is gevarieerd in leeftijd en achtergrond. Onze gespreksleider is persoonlijk coach, daarnaast hebben we een gepensioneerd basisschoollerares (70+), een rollenspelactrice (30+), een gepensioneerd emeritus professor wiskunde (60+), een tiener uit basisschool groep 8 (12) en een vertaalcoördinator (30+).

 
 
Onder de warme, liefdevolle zou ik zelfs willen zeggen, leiding van gespreksleider Gemma komt een ieder in de verschillende rondes van de dialoog met zijn eigen verhaal. Gemma doet gelukkig zelf ook mee. Koffie en wat lekkers erbij en we kunnen van start.
 
Wat hebben de deelnemers met het thema: verleiden, ver-Leiden? Er wordt voorzichtig begonnen, herkend, gelachen, we zijn stil en luisteren.
 
In alle vier rondes wil ik slechts één keer iemand ‘helpen’ met een tip maar houd gelukkig op dat moment mijn mond. Daar gaat het hier niet om. Ik merk dan ook: ik kan luisteren zonder oordeel, en verheug mij in dat moment. Ik neem mee van dit gesprek: het vermogen te hebben om actief te kunnen luisteren, oprecht geïnteresseerd te zijn in een ander en niet bang te zijn ook iets van mezelf te laten zien aan iemand die ik nooit eerder heb ontmoet.
 
Dat ik hetzelfde heb mogen ondervinden van anderen maakt mij blij en daarmee vind ik dit dialooggesprek geslaagd. Eenheid in verscheidenheid in de praktijk. Gemma: je deed het fantastisch.
 
Met dank ook aan de deelnemers,
De vertaalcoördinator